Onur Türkmen
November 23 Kasım 2013, 17:00–19:00
Rönesans ile birlikte Batı sanatında yaşanan temel değişiklikler nelerdi? Bunların müziğin üretim ve aktarım biçimlerine nasıl etkileri oldu? Bu coğrafyanın devraldığı müzik geleneğinde benzer süreçler nasıl farklı işledi? Bu farklılıkların günümüze etkileri nelerdir? Rönesans’tan bu yana geçerliliği olan değerler Soğuk Savaş döneminden sonra nasıl sarsıldı, neler değişti? Günümüzde sanatın anlamla, estetikle olan ilişkisi ne yöne doğru evriliyor? Geleneğin bu bağlamdaki konumu ne olabilir? Besteci Onur Türkmen bu zorlu soruların cevaplarını nasıl aradığını “hat” ismini verdiği besteleme biçimi çerçevesinde tartışmaya açıyor.
///////////////
What were the fundamental changes that took place in Western art following the Renaissance? How did these changes affect the forms of production and transmission of music? How did similar processes take place in a different manner in the musical tradition of what is now Turkey? How, following the Cold War, did values in place since the Renaissance suffer a jolt, and what precisely was modified? What is the position of tradition in this context? Composer Onur Türkmen discusses, within the framework of the method of composition he calls “hat” [lit. line and calligraphy], how he sought answers for these challenging questions.
Konuşmanın Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 copyleft lisanslı ses kaydına Internet Archive’dan ulaşabilirsiniz:
ses kaydı yüklendi, şurada: https://archive.org/details/BahaneMuzikteHattinPoetikasiOnurTurkmen23112013